Vad är ergonomi? - Förstå och skapa en hälsosam arbetsmiljö

Att arbeta i en miljö som stödjer vår hälsa och välbefinnande är avgörande för att upprätthålla produktivitet och trivsel. Ett viktigt begrepp inom arbetsmiljön är ergonomi. Men vad är ergonomi egentligen? Och hur kan du skapa en hälsosam arbetsmiljö genom att tillämpa ergonomiska principer?

Varför är ergonomi viktigt?

Ergonomi handlar om att anpassa arbetsmiljön och arbetsuppgifterna så att de passar individen. Genom att skapa en ergonomisk arbetsplats kan vi minimera risken för smärta, skador och sjukdomar som kan uppstå till följd av felaktiga arbetsställningar eller belastningar.

En ergonomisk arbetsplats kan förbättra vår hälsa och produktivitet på flera sätt. Genom att optimera vår arbetsställning och använda rätt utrustning kan vi minska belastningen på våra muskler och leder. Detta minskar risken för muskuloskeletala besvär som exempelvis rygg- eller nacksmärta. En ergonomisk arbetsplats kan även bidra till att förebygga ögonskador genom att skapa rätt ljusförhållanden och minska ansträngningen på ögonen.

Skapa en ergonomisk arbetsplats

För att skapa en ergonomisk arbetsplats är det viktigt att börja med en ordentlig utbildning och förståelse för vad ergonomi innebär. Här är tre viktiga aspekter av ergonomi som du bör ta hänsyn till:

Arbetsställning

Din arbetsställning är avgörande för att undvika överbelastning och muskelspänningar. Se till att din arbetsplats är inställd på rätt höjd och att alla ben är ordentligt stödda på golvet eller en fotpall. Justera även din stol så att du sitter upprätt med ryggen mot ryggstödet och fötterna i golvet.

Viktigast för arbetsställning:

 • Justera arbetsplatsens höjd
 • Använd en ordentligt inställd stol
 • Håll ryggen upprätt och fötterna i golvet

Utrustning

Rätt utrustning är viktigt för att minimera belastningen på våra kroppar. En justerbar och ergonomiskt utformad stol, ett anpassat tangentbord och en bra mus kan göra stor skillnad. Tänk på att placera skärmen i ögonhöjd och att använda en dokumenthållare för att undvika böjning och vridning av nacken.

Viktigast för utrustning:

 • En justerbar och ergonomisk stol
 • Anpassat tangentbord och mus
 • Placera skärmen i ögonhöjd

Rörelse och pauser

Att sitta stilla under långa perioder kan vara skadligt för vår hälsa. Det är viktigt att röra på sig och ta regelbundna pauser för att undvika stelhet och muskelspänningar. Gör enklare sträckövningar, gå runt eller stå upp och arbeta vid behov.

Viktigast för rörelse och pauser:

 • Ta regelbundna pauser
 • Gör enklare sträckövningar
 • Gå runt eller stå upp vid behov

Relevanta nyckelord

 1. Ergonomi i arbetsmiljön
 2. Skapa en hälsosam arbetsplats
 3. Ergonomiska principer
 4. Rätt arbetsställning och utrustning
 5. Förebygga muskuloskeletala besvär
 6. Rörelse och pauser i arbetslivet

Sammanfattning

Att förstå och tillämpa ergonomiska principer är avgörande för att skapa en hälsosam arbetsmiljö. Genom att justera vår arbetsställning, använda rätt utrustning och ta regelbundna pauser kan vi minska risken för smärta, skador och sjukdomar. Skapa en ergonomisk arbetsplats och ge dig själv möjligheten att trivas och vara produktiv på jobbet.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.