Vad säger sjuklönslagen? En guide till din rätt till ersättning vid sjukdom

Att vara sjuk kan vara en utmanande och stressande period i en persons liv. Förutom att behöva ta hand om sin hälsa och återhämtning, kan ekonomiska oro och frågor om ersättning vara en källa till ännu mer stress. Sjuklönslagen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet som reglerar rätten till ekonomisk ersättning vid sjukdom. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad sjuklönslagen säger om din rätt till ersättning samt ge dig några användbara tips.

Sjukskrivning och ersättning

När du är sjuk och inte kan arbeta har du rätt till ersättning från din arbetsgivare. Sjuklönslagen säger att du har rätt till 80 procent av din lön under de första 14 dagarna av sjukfrånvaron. Detta är känd som sjuklön. Efter dessa 14 dagar tar Försäkringskassan över och du kan ansöka om sjukpenning, som normalt sett motsvarar 80 procent av din inkomst.

Det är viktigt att notera att sjuklönslagen gäller för anställda arbetstagare och inte för företagare eller egenföretagare. För att vara berättigad till sjukpenning måste du ha ett anställningsavtal och vara försäkrad för sjukförsäkring från Försäkringskassan.

Sjukperiodens längd och förlängd ersättning

En sjukperiod kan vara upp till 364 dagar. Under denna tid ansvarar arbetsgivaren för att betala sjuklön enligt sjuklönslagen. Om sjukperioden blir längre än 364 dagar och du har ansökt om sjukpenning från Försäkringskassan kan du beviljas fortsatt ersättning, även kallad sjukbidrag.

Sjukbidraget motsvarar inte längre 80 procent av din tidigare lön utan är istället baserat på din medicinska kapacitet och möjlighet att utföra arbete. Om din arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel kan du beviljas sjukbidrag på heltid eller deltid.

Rättigheter och skyldigheter vid sjukdom

För att säkerställa att du får den ersättning du har rätt till är det viktigt att du följer vissa regler och skyldigheter. Du måste meddela din arbetsgivare om din sjukdom och när du förväntas vara tillbaka på jobbet. Detta kan göras via ett sjukintyg utfärdat av din läkare.

Under sjukperioden måste du också vara tillgänglig för eventuella arbetsrelaterade frågor eller kontroller från arbetsgivaren eller Försäkringskassan. Om du inte följer dessa regler kan din rätt till ersättning påverkas.

Relevanta nyckelord

  • sjuklönslagen
  • ersättning vid sjukdom
  • sjuklön
  • sjukpenning
  • sjukbidrag
  • rättigheter vid sjukdom
  • skyldigheter vid sjukdom

Sammanfattning

Sjuklönslagen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet och reglerar rätten till ekonomisk ersättning vid sjukdom. Enligt lagen har du rätt till 80 procent av din lön under de första 14 dagarna av sjukfrånvaron, och sedan kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Det är viktigt att följa reglerna och skyldigheterna för att säkerställa din rätt till ersättning.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.