Allt du behöver veta om sjuklön enligt lag

Att vara sjuk är något som kan drabba oss alla ibland. När vi är sjuka behöver vi tid för att återhämta oss och bli friska igen. Som anställd har du rätt till sjukpenning, som är en ekonomisk ersättning under perioden då du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Det är viktigt att känna till reglerna kring sjuklön enligt svensk lagstiftning för att veta vilka rättigheter du har.

Sjuklönens grundläggande regler

Enligt lag har du rätt till sjukpenning från den åttonde dagen du är sjuk, fram till den 365:e dagen. Första sjukdagen kallas karensdagen och är den dag då du inte får någon ersättning. Efter karensdagen har du rätt till sjukpenning, som motsvarar 80 procent av din inkomst upp till ett takbelopp. För att få sjukpenning behöver du ett läkarintyg som visar att du är sjuk och inte kan arbeta.

Under sjukperioden är det vanligt att arbetsgivaren betalar ut en del av lönen som sjuklön. Detta kan vara mer än 80 procent av lönen, vilket är frivilligt från arbetsgivarens sida. Om arbetsgivaren betalar ut sjuklön kan du få ut mer än 80 procent av din lön under sjukperioden.

Rättigheter och skyldigheter som anställd

Som anställd har du vissa rättigheter och skyldigheter när det kommer till sjuklön. Du är skyldig att meddela din arbetsgivare om du blir sjuk och förväntas vara borta från arbetet i mer än sju dagar. Detta ska göras så snart som möjligt och i god tid innan din vanliga arbetstid börjar. Om din sjukperiod blir längre än sju dagar krävs även ett läkarintyg.

Arbetsgivaren har skyldighet att betala ut sjuklön till dig enligt bestämmelserna i kollektivavtal eller anställningsavtal. Om du inte har rätt till sjuklön via kollektivavtal eller anställningsavtal, har du ändå rätt till sjukpenning från Försäkringskassan från och med åttonde sjukdagen.

Rehabilitering och återgång till arbete

När du har varit sjuk och fått sjukpenning är det viktigt att du arbetar för att återgå till arbetslivet så snart som möjligt. Arbetsgivaren är skyldig att erbjuda rehabilitering och anpassa arbetsuppgifterna vid behov för att underlätta din återgång till arbete. Rehabilitering kan innebära exempelvis anpassad arbetstid, arbetsplats, eller andra åtgärder som behövs för att du ska kunna utföra ditt arbete.

Relevanta nyckelord

  • Sjuklön enligt lag
  • Sjukpenning i Sverige
  • Rättigheter vid sjukfrånvaro
  • Sjuklönesystemet
  • Läkarintyg och sjukpenning
  • Arbetsgivarens skyldigheter vid sjuklön
  • Rehabilitering och återgång i arbete efter sjukperiod

Sammanfattning

Att ha kunskap om reglerna kring sjuklön enligt lag är viktigt för att veta vilka rättigheter du har som anställd. Sjukpenning är en ekonomisk ersättning som hjälper dig ekonomiskt under sjukperioden. Det är också viktigt att arbetsgivaren erbjuder rehabilitering och anpassningar för att underlätta din återgång till arbete. Så se till att vara informerad om dina rättigheter och använda dem när det behövs.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.