Så ger du insulin - En guide för diabetiker

Att ge sig själv insulin kan vara en skrämmande tanke för personer med diabetes. Men med rätt kunskap och teknik kan processen vara enkel och smärtfri. I denna guide kommer vi att gå igenom steg för steg hur du ger insulin på rätt sätt, samt tips och råd för att göra det så bekvämt som möjligt.

Förberedelser

Innan du ger dig själv insulin är det viktigt att du förbereder allt du behöver. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten för att undvika infektioner. Kontrollera att insulinet du använder inte har passerat utgångsdatumet för att säkerställa dess effektivitet. Mät upp den korrekta dosen insulin enligt din diabetesläkares instruktioner. Du kan behöva använda en insulinspruta, insulinpenna eller insulinpump beroende på din preferens och behandlingsplan.

Teknik för att ge insulin

 1. Välj rätt injektionsställe: Vanliga injektionsställen inkluderar mage, lår och överarmar. Variera injektionsstället för att undvika ansamling av fett i ett specifikt område. Undvik att injicera i ärrvävnad, blåmärken eller inflammerade områden.

 2. Bered sprutan eller pennan: Ta bort skyddskåpan från nålen och kontrollera att den är ren och intakt. Luftaspirera genom att dra tillbaka kolven och injicera sedan fritt luft i insulinflaskan. Vänd flaskan och håll sprutan/penntoppen upp och ner. Dra långsamt upp insulin i sprutan/penntoppen tills du når rätt dos. För att undvika bubblor, knacka försiktigt på sprutan/penntoppen för att få eventuella luftbubblor att stiga upp och trycka ut dem.

 3. Rätt injektionsteknik: Håll sprutan/penntoppen som en penna eller som en dart. Gör en snabb, rörelseförstärkt rörelse för att sticka in nålen i ett 90 graders eller 45 graders vinkel, beroende på din läkares rekommendation. Injicera långsamt insulinet och vänta några sekunder innan du drar ut nålen helt.

Tips och råd

 • Variera injektionsstället för att undvika benskörhet och fettansamling
 • Byt ut nålen efter varje injektion för att undvika smärta och irritation
 • Använd aldrig insulin som har bytt färg eller som innehåller partiklar
 • Värm upp insulinet i handflatorna före injektion för att minska smärtan
 • Vid användning av insulinpump, kontrollera regelbundet att den fungerar korrekt och att infusionssatsen är ordentligt fäst

Relevanta nyckelord

 • Hur ger man insulin
 • Injektionsteknik för insulin
 • Insulinspruta
 • Insulinpenna
 • Insulinpump
 • Diabetesbehandling
 • Självadministration av insulin

Sammanfattning

Att ge sig själv insulin behöver inte vara en skrämmande upplevelse. Genom att följa rätt teknik och förberedelser kan du göra processen enklare och mindre smärtsam. Kom ihåg att alltid rådfråga din diabetesläkare för specifika instruktioner och anpassningar till din individuella situation. Med tid och övning kommer du att bli mer bekväm med att ge dig själv insulin och hantera din diabetes på ett effektivt sätt.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.