Att förstå när moms ska redovisas är en viktig del av att driva ett företag. Moms, eller mervärdesskatt (moms) som det också kallas, är en skatt som läggs till produkter och tjänster och betalas av konsumenten. Som företagare är det ditt ansvar att redovisa den inbetalda momsen till Skatteverket. I denna artikel kommer vi att gå igenom när momsen ska redovisas och ge dig värdefull information om momsredovisning.
När ska momsen redovisas?
Moms ska normalt sett redovisas månadsvis eller kvartalsvis, beroende på företagets omsättning. Om din företagsomsättning överstiger 1 000 000 kronor per år måste du lämna momsdeklarationer varje månad. Om din företagsomsättning är under 1 000 000 kronor kan du istället välja att lämna momsdeklarationer kvartalsvis. Detta innebär att momsen måste vara redovisad senast den 12:e i månaden efter det att momsperioden avslutas.
Hur redovisas momsen?
Momsredovisningen görs i momsdeklarationen som du skickar till Skatteverket. I momsdeklarationen redovisar du den totala försäljningen och den moms du debiterat dina kunder (utgående moms), samt den moms du har betalat på inköp och kostnader (ingående moms). Mellanskillnaden mellan utgående och ingående moms är den moms du ska betala till eller få tillbaka från Skatteverket.
Större företag använder sig oftast av bokföringsprogram för att hantera momsredovisningen. Dessa program håller reda på försäljningen och kostnaderna och genererar automatiskt momsinformationen som behövs för momsdeklarationen. Mindre företag kan använda sig av excel eller liknande verktyg för att göra momsredovisningen manuellt.
Momsredovisning vid import och export
Momsredovisningen blir mer komplex när det handlar om import och export. Vid import av varor från länder utanför EU ska momsen redovisas i den första momsperioden efter att varorna ankommit till Sverige. Vid import från andra EU-länder redovisas momsen direkt i momsdeklarationen för den period då importen ägde rum.
Vid export av varor till länder utanför EU kan momsen dras av i den momsperiod som momsfri försäljning anses ha ägt rum. Vid export inom EU är det viktigt att hålla koll på svensk moms eller att försäljningen anses vara försäljning med noll i moms.
Relevanta nyckelord
- Momsredovisning
- Momsdeklaration
- Utgående moms
- Ingående moms
- Importmoms
- Exportmoms
- Momsredovisning vid import och export
Sammanfattning
I denna artikel har vi gått igenom när momsen ska redovisas och gett dig en tydlig förståelse för momsredovisning. Att ha koll på dessa regler är avgörande för att undvika eventuella problem med Skatteverket och för att kunna driva ditt företag på ett korrekt och lagligt sätt. Kom ihåg att alltid konsultera med en skatteexpert om du är osäker på hur momsredovisning fungerar för dig och ditt företag.