När ska moms redovisas - En guide till företagare

Som företagare är det viktigt att vara medveten om när moms ska redovisas för att undvika böter och missförstånd med Skatteverket. Moms är en avgift som läggs på varor och tjänster och ska betalas till staten. I denna artikel kommer vi gå igenom när moms ska redovisas och ge dig konkreta tips och råd för att hantera momsredovisning på bästa sätt.

Momsredovisning per kvartal, månad eller årsvis

Momsredovisning kan ske per kvartal, månad eller årsvis, beroende på hur ditt företag är registrerat hos Skatteverket. Vanligtvis är det mindre företag och enskilda näringsidkare som redovisar moms per kvartal. Större företag kan vara tvungna att göra det månadsvis. Om din omsättning överstiger vissa gränser kan du bli skyldig att redovisa moms månadsvis. Det är viktigt att ha koll på vilka regler som gäller för ditt företag.

Momsredovisning per kvartal

För de företag som redovisar moms per kvartal ligger förfallodatumet för momsen vanligtvis den 12:e i månaden efter kvartalet. Det är viktigt att betala moms i tid för att undvika förseningsavgifter och ränta. Du kan enkelt göra momsredovisningen via Skatteverkets e-tjänst eller genom att fylla i en pappersblankett och skicka in den.

Momsredovisning per månad

Företag som redovisar moms per månad måste vara extra noga med att hålla koll på momsredovisningen. Momsen ska betalas senast den 12:e varje månad. Se till att hålla ordning på dina inköps- och försäljningsfakturor för att underlätta momsredovisningen. Genom att ha ordning på dokumentationen minskar du risken för felaktigheter i momsrapporteringen.

Momsredovisning per år

Vissa företag har möjlighet att redovisa moms årsvis om deras omsättning understiger vissa gränser. Detta gäller främst mindre företag och enskilda näringsidkare. Momsen bör då betalas senast den 28:e februari efter beskattningsåret. Det kan vara en fördel att redovisa moms årsvis om du vill minska administrationen som momsredovisningen innebär.

Relevanta nyckelord

  • Momsredovisning
  • Momsredovisning per kvartal
  • Momsredovisning per månad
  • Momsredovisning per år
  • Momsbetalning
  • Förfallodatum moms
  • Dokumentation för momsredovisning

Sammanfattning

Att redovisa moms korrekt och i tid är viktigt för alla företag. Genom att ha koll på när moms ska redovisas och hålla ordning på dokumentationen förenklar du din momsredovisning och minskar risken för felaktigheter. Ta hjälp av en revisor eller bokföringsbyrå om du behöver extra stöd och rådgivning inom momsredovisning.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.