Las anställningstid - Så påverkar det dig som anställd

I Sverige finns det regler och lagar som skyddar arbetstagares rättigheter. En av de viktigaste lagarna är Lagen om Anställningsskydd, eller LAS som den oftast kallas. LAS reglerar bland annat anställningstiden och vad som händer vid uppsägning. I denna artikel kommer vi att titta närmare på LAS anställningstid och hur det påverkar dig som anställd.

Anställningstiden och LAS

Anställningstiden är den period som du som anställd arbetar hos en arbetsgivare. LAS reglerar anställningstiden och ger dig vissa rättigheter efter att du har arbetat en viss tid hos samma arbetsgivare. I Sverige delas anställningstiden in i två olika perioder: tillsvidareanställning och provanställning.

Tillsvidareanställning

En tillsvidareanställning innebär att du har en anställning utan bestämd slutdatum. Det ger dig som anställd en trygghet, eftersom du har vissa skydd enligt LAS. Efter att du har arbetat hos en arbetsgivare i sex månader har du rätt till uppsägningstid och uppsägningsskydd enligt LAS. Det innebär att arbetsgivaren måste ha saklig grund för att säga upp dig och du har rätt till en motivering vid uppsägning.

Provanställning

En provanställning är vanligtvis en kortare anställning som fungerar som en prövotid för både dig som anställd och arbetsgivaren. Under en provanställning kan arbetsgivaren säga upp dig utan saklig grund och utan motivering. Däremot kan arbetsgivaren inte säga upp dig på grund av diskriminering eller om det finns andra ogiltiga grunder för uppsägning enligt LAS.

Anställningstidens betydelse

Anställningstiden kan ha stor betydelse för dig som anställd. Efter att du har arbetat hos en arbetsgivare i viss tid får du vissa rättigheter och skydd enligt LAS. Det kan även påverka din lön och dina förmåner.

Uppsägningstid

En av de viktigaste rättigheterna som du har efter att ha arbetat en viss tid hos en arbetsgivare är rätten till uppsägningstid enligt LAS. Uppsägningstiden reglerar hur lång tid i förväg arbetsgivaren måste meddela dig om uppsägning. Ju längre anställningstid du har, desto längre blir också uppsägningstiden enligt lag. Det ger dig som anställd en möjlighet att hitta en ny anställning eller att förbereda dig ekonomiskt inför en eventuell arbetslöshet.

Förmåner och löneutveckling

Anställningstiden kan också påverka din löneutveckling och dina förmåner. Många arbetsgivare har kollektivavtal som reglerar löner och förmåner. Inom vissa branscher kan det finnas bestämmelser om att lönen och förmånerna ökar ju längre anställningstid du har hos arbetsgivaren. Det kan vara en extra morot för att stanna kvar hos en arbetsgivare och bidra till din trygghet.

Relevanta nyckelord

  • LAS anställningstid
  • Tillsvidareanställning
  • Provanställning
  • Uppsägningstid
  • Löneutveckling
  • Förmåner
  • Arbetsrätt

Sammanfattning

LAS anställningstid spelar en viktig roll för alla anställda i Sverige. Genom att ha kunskap om anställningstiden och LAS kan du som anställd ta tillvara på dina rättigheter och dra nytta av tryggheten som lagen ger. Det är viktigt att vara medveten om att LAS regleras individuellt och kan variera beroende på kollektivavtal och rättspraxis.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.