Hur lång tid tar en lärarutbildning? - Allt du behöver veta

Att bli lärare är ett viktigt och meningsfullt yrkesval. Det finns olika vägar att ta för att bli lärare, och en av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp är hur lång tid en lärarutbildning tar. I denna artikel kommer vi att gå igenom de olika alternativen och vad du bör tänka på när det gäller utbildningens längd.

Grundläggande lärarutbildning

För att bli behörig lärare krävs en grundläggande lärarutbildning. Denna utbildning kan variera i längd beroende på vilken nivå du vill undervisa. Här är några vanliga alternativ:

Förskollärarutbildning

Om du vill arbeta som förskollärare kan du välja en förskollärarutbildning som vanligtvis tar 3 år på heltid. Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter för att arbeta med barn i åldrarna 1-5 år.

Grundskollärarutbildning

För att bli lärare i grundskolan kan du välja att studera till grundskollärare. Denna utbildning tar vanligtvis 4-5 år på heltid och ger dig behörighet att undervisa i årskurserna 1-6 eller 1-9, beroende på vilken inriktning du väljer.

Ämneslärarutbildning

För att bli lärare på högstadiet och gymnasiet krävs en ämneslärarutbildning. Denna utbildning tar vanligtvis 5 år på heltid och ger dig behörighet att undervisa i ett eller flera ämnen på högstadiet och gymnasiet.

Förkortade lärarutbildningar

För de som redan har en annan utbildning och vill sadla om till lärare finns det förkortade lärarutbildningar att välja mellan. Dessa utbildningar tar oftast kortare tid än de grundläggande utbildningarna.

Kompletterande pedagogisk utbildning

Om du redan har en examen inom ett ämne kan du välja att läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att bli lärare. Denna utbildning tar ungefär 1,5 år på heltid och ger dig behörighet att undervisa i det ämne som din tidigare examen innefattar.

Yrkeslärarutbildning

För de som har arbetat inom ett yrke och vill bli yrkeslärare finns det möjlighet att studera en yrkeslärarutbildning. Denna utbildning tar vanligtvis 1-2 år på deltid och ger dig behörighet att undervisa inom ditt yrkesområde.

Relevanta nyckelord

  • lärarutbildning längd
  • hur lång tid tar en lärarutbildning
  • förskollärarutbildning
  • grundskollärarutbildning
  • ämneslärarutbildning
  • kompletterande pedagogisk utbildning
  • yrkeslärarutbildning

Sammanfattning

Att välja rätt längd på lärarutbildningen är viktigt för att få de kompetenser och behörigheter som du önskar. En förskollärarutbildning tar vanligtvis 3 år, grundskollärarutbildning 4-5 år och ämneslärarutbildning 5 år. Förkortade utbildningar som kompletterande pedagogisk utbildning och yrkeslärarutbildning tar i regel kortare tid. Tänk på att välja den utbildning som passar dina framtida karriärmål och intressen bäst.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.