Hur länge kan man vara sjuk utan sjukintyg - Allt du behöver veta

Att vara sjuk är aldrig roligt, och ibland kan man känna sig osäker på hur länge man kan vara hemma från jobbet utan att behöva ett sjukintyg. I den här artikeln kommer vi att ge dig svar på dina frågor om sjukdagar och arbetsplikter.

Vad säger lagen?

Enligt svensk lagstiftning har du som anställd rätt att vara hemma från jobbet upp till sju kalenderdagar utan att behöva lämna in ett sjukintyg. Det innebär att om du är sjuk i en vecka eller mindre, behöver du inte uppsöka läkare och få ett intyg för att bevisa att du är sjuk.

Arbetsgivarens rättigheter

Även om lagen ger dig rätt att vara sjuk utan sjukintyg i upp till sju dagar, kan din arbetsgivare ha egna företagspolicyer som kräver intyg redan från första sjukdagen. Det är viktigt att du känner till din arbetsplats regler och rättigheter när det gäller sjukfrånvaro. Ta gärna kontakt med ditt fackförbund eller HR-avdelningen om du är osäker.

Varning för missbruk

Det kan verka lockande att använda sjukdagar som en extra semester eller bara för att ta en paus från jobbet. Men det är viktigt att vara medveten om att missbruk av sjukfrånvaro kan få allvarliga konsekvenser. För det första kan det skada ditt rykte och arbetsrelationen med din arbetsgivare. Dessutom riskerar du att förlora rätten till sjuklön om du inte kan bevisa att du verkligen var sjuk.

Sjukintyg efter sju dagar

Om du fortsätter att vara sjuk längre än sju dagar i rad måste du uppsöka en läkare och få ett sjukintyg. Det är ett krav enligt lagen och något som din arbetsgivare kan begära. Sjukintyget kan vara antingen en pappersversion eller en digital kopia, och det är viktigt att du levererar det till din arbetsgivare så snart som möjligt.

Sjukintyg vid kortare sjukperioder

Även om du bara varit sjuk i några dagar, kan din arbetsgivare begära en läkardokumentation i vissa fall. Det kan vara om du är sjuk ofta eller om det finns misstankar om att du missbrukar sjukfrånvaro.

Relevanta nyckelord

  • sjukintyg
  • sjukfrånvaro
  • sjukdagar
  • arbetsplikter
  • sjukdom och arbete
  • svenska lagar

Sammanfattning

Som anställd har du rätt att vara hemma från jobbet utan sjukintyg i sju kalenderdagar. Det är viktigt att känna till dina arbetsplats regler och rättigheter när det gäller sjukfrånvaro. Om du är sjuk längre än sju dagar behöver du uppsöka en läkare och få ett sjukintyg. Missbruk av sjukfrånvaro kan få allvarliga konsekvenser, inklusive förlust av rätten till sjuklön. Var ärlig och ansvarsfull när det gäller din sjukfrånvaro för att undvika problem på arbetsplatsen.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.