Handhygien - viktigt för hälsan

En god handhygien är avgörande för att hålla sig frisk och förhindra spridningen av sjukdomar. Att tvätta händerna regelbundet och på rätt sätt kan skydda dig från att bli smittad och minska spridningen av sjukdomar till andra. I denna artikel kommer vi att diskutera vikten av handhygien och ge dig några tips för att hålla dina händer rena.

Varför är handhygien viktigt?

Tvättning av händerna är enkelt och kostnadseffektivt, men det är en av de mest effektiva sätten att förhindra spridningen av sjukdomar. Genom att tvätta händerna minskar du risken för att få och sprida infektioner, såsom förkylning, influensa, maginfluensa och olika typer av virus och bakterier. Regelbunden handtvätt kan också minska risken för att få hudinfektioner och andra hudproblem.

Hur tvättar du händerna korrekt?

För att tvätta händerna på rätt sätt bör du följa följande steg:

 1. Blöt händerna väl med vatten.
 2. Applicera en tillräcklig mängd tvål och skumma upp ordentligt.
 3. Skrubba händerna noggrant i minst 20 sekunder, var noga med att rengöra både ovansidan och undersidan av händerna samt mellan fingrarna och under naglarna.
 4. Skölj händerna noggrant under rinnande vatten.
 5. Torka händerna med en ren handduk eller pappershandduk.
 6. Avsluta genom att använda handdesinfektionsmedel för att ytterligare minska risken för infektion.

Andra viktiga aspekter av handhygien

Utöver att tvätta händerna regelbundet finns det några andra viktiga aspekter av handhygien som bör beaktas:

Användning av handdesinfektionsmedel

Handdesinfektionsmedel kan vara ett användbart komplement till vanligt tvålförbrukning. Det är speciellt användbart när vatten och tvål inte är tillgängliga, till exempel när du är på språng eller reser. Se till att välja ett desinfektionsmedel som innehåller minst 60% alkohol och applicera det i tillräcklig mängd för att täcka alla ytor på händerna.

Undvik att röra vid ansiktet

Genom att undvika att röra vid ansiktet, särskilt ögon, näsa och mun, minskar du risken för att virus och bakterier på dina händer kan komma in i kroppen. Detta är särskilt viktigt efter att ha vidrört ytor som kan vara kontaminerade, till exempel handtag, dörrknoppar eller datorer på allmänna platser.

Skydda dig själv och andra

Handhygien är inte bara viktig för att skydda dig själv, utan också för att skydda andra. Genom att tvätta händerna noggrant och regelbundet minskar du risken för att sprida sjukdomar till familjemedlemmar, vänner och kollegor. Detta är särskilt viktigt om du har en förkylning eller influensa.

Relevanta nyckelord

 1. Handhygien
 2. Tvätta händerna
 3. Handdesinfektionsmedel
 4. Sjukdomsförebyggande
 5. Infektionsskydd

Sammanfattning

Handhygien är avgörande för att hålla sig frisk och förhindra spridningen av sjukdomar. Genom att tvätta händerna noggrant och regelbundet kan du minska risken för att bli smittad och sprida sjukdomar till andra. Kom ihåg att använda tvål och vatten när det är möjligt och att använda handdesinfektionsmedel när det behövs. Skydda dig själv och andra genom att vidta åtgärder för att bibehålla en god handhygien.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.