Föräldraledighetslagen – Sammanfattning av rättigheter och möjligheter för föräldrar

Är du nybliven förälder eller planerar att bli det? Då är det viktigt att känna till föräldraledighetslagen och vilka rättigheter och möjligheter den ger dig som förälder. I denna artikel ger vi dig en sammanfattning av föräldraledighetslagen och vad du behöver veta för att kunna ta del av förmånerna som erbjuds.

Rätt till föräldraledighet och ersättning

Enligt föräldraledighetslagen har både föräldrar rätt till föräldraledighet i samband med födelsen eller adoptionen av ett barn. Som förälder har du rätt till sammanlagt 480 dagars föräldrapenning per barn. Av dessa är 240 dagar reserverade för varje förälder, och de resterande 240 dagarna kan fördelas fritt mellan föräldrarna.

Under föräldraledigheten har du även rätt till ersättning från Försäkringskassan. Ersättningen motsvarar vanligtvis 80% av din tidigare inkomst, upp till en viss gräns. Det är viktigt att komma ihåg att du måste ansöka om föräldrapenning i god tid innan din planerade ledighet.

Ansökan och planering

För att kunna ta del av föräldraledigheten och ersättningen behöver du göra en ansökan hos Försäkringskassan. Ansökan kan göras både digitalt och via telefon. Det är rekommenderat att göra ansökan i god tid innan du planerar att gå i föräldraledighet för att undvika eventuella förseningar i utbetalningen.

Det är också viktigt att planera din föräldraledighet i samråd med din arbetsgivare. Enligt lag har du som förälder rätt att vara helt ledig från arbete under föräldraledigheten. Din arbetsgivare kan dock begära att få information om din planerade ledighet och kan även begära att du lämnar in ett intyg från din läkare eller barnmorska.

Sammanfattning av föräldraledighetslagen

 • Både pappor och mammor har rätt till föräldraledighet
 • Totalt 480 dagar föräldrapenning per barn
 • 240 dagar är reserverade för varje förälder
 • Ersättning på ca 80% av tidigare inkomst, upp till en viss gräns
 • Ansökan behöver göras i god tid innan planerad ledighet
 • Arbetsgivaren har rätt att begära information och intyg

Relevanta nyckelord:

 1. Föräldraledighetslagen
 2. Föräldrapenning
 3. Ansökan föräldraledighet
 4. Ersättning föräldraledighet
 5. Arbetsgivare och föräldraledighet

Sammanfattning

Föräldraledighetslagen ger dig som förälder rättigheter och möjligheter att vara närvarande och ta hand om ditt nyfödda barn eller adopterade barn. Du har rätt till föräldraledighet och ersättning under den tiden. Det är viktigt att planera och ansöka i god tid för att säkerställa att du får dina förmåner i tid. Tveka inte att kontakta Försäkringskassan eller din arbetsgivare om du har frågor eller behöver mer information.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.