Ej Avdragsgilla Kostnader i Aktiebolag: Vad Du Behöver Veta

Att bedriva ett aktiebolag innebär visst ansvar och vissa kostnader. Men det är inte alla kostnader som kan dras av och påverka din företagsbudget. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad ej avdragsgilla kostnader innebär och hur de påverkar ditt aktiebolag.

Vad är ej avdragsgilla kostnader?

Ej avdragsgilla kostnader är kostnader som inte kan dras av från företagets intäkter. Det innebär att du inte kan minska din vinstskatt genom att göra avdrag för dessa kostnader. Istället måste du betala skatt på hela vinsten, oavsett om du haft dessa kostnader eller inte.

Vanliga ej avdragsgilla kostnader

Det finns en rad vanliga kostnader som inte är avdragsgilla i ditt aktiebolag. Här är några exempel:

Representerande kostnader

Om du har haft kostnader för representation, som middagar eller evenemang, är dessa ej avdragsgilla. Skatteverket anser att dessa kostnader främst har ett privat syfte och kan inte räknas som en del av företagets normala verksamhet.

Böter och viten

Kostnader för böter och viten är ej avdragsgilla. Det spelar ingen roll om det är trafikböter eller böter för försenade skattebetalningar – dessa kostnader kan inte dras av från företagets intäkter.

Lyx och överdrivna kostnader

Kostnader som kan betraktas som lyxiga eller överdrivna är sällan avdragsgilla. Det finns inget konkret belopp som används för att bedöma vad som är för hög kostnad, men om kostnaden är betydligt högre än branschstandarden eller om det inte anses vara nödvändigt för företagets verksamhet, kan den inte dras av.

Personliga utgifter

Personliga utgifter, till exempel din privata bostad eller privat resa, kan inte anses som en kostnad för företaget och är ej avdragsgilla. Det är viktigt att hålla privata utgifter helt separerade från företagets utgifter för att undvika problem med skatteverket.

Reklam och marknadsföring

Kostnader för reklam och marknadsföring är normalt avdragsgilla, men om det finns tydliga tecken på att kostnaderna främst har ett personligt syfte, till exempel om du annonserar för en privat hälsoverksamhet under företagets namn, kan de bli avslagna som ej avdragsgilla.

Relevanta nyckelord

  • ej avdragsgilla kostnader
  • aktiebolag kostnadsavdrag
  • skatteverket kostnadsavdrag
  • representation företagskostnader
  • personliga utgifter företag

Sammanfattning

Det är viktigt att vara medveten om vilka kostnader som inte kan dras av i ditt aktiebolag för att undvika problem med skatteverket och onödiga utgifter. Genom att undvika ej avdragsgilla kostnader kan du se till att ditt företag är stadigt och håller sig inom lagens gränser. Se till att konsultera med en auktoriserad revisor eller skatteexpert för att få mer specifik information om vilka kostnader som är avdragsgilla eller ej för ditt aktiebolag.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.