Bokföring för nybörjare: En enkel guide för att komma igång

Att ha koll på sin ekonomi är viktigt, oavsett om du är egen företagare eller bara vill ha bättre koll på din privata ekonomi. En viktig del av ekonomistyrningen är bokföring, och här får du en enkel guide för att komma igång med bokföring för nybörjare.

1. Varför är bokföring viktigt?

Bokföring handlar om att systematiskt registrera dina ekonomiska händelser och transaktioner. Genom att föra en korrekt bokföring får du en överblick över din ekonomi och kan fatta bättre beslut. Det kan hjälpa dig att upptäcka eventuella ekonomiska problem i tid och planera för framtiden. Dessutom är bokföring ett krav både för enskilda näringsidkare och aktiebolag.

Varför behöver jag lära mig bokföring?

Många väljer att lära sig bokföring själva för att spara pengar på bokföringsbyråer och för att ha bättre kontroll över sin ekonomi. Genom att lära dig grunderna i bokföring kan du enkelt hantera din egen bokföring och undvika eventuella misstag.

2. Hitta rätt verktyg för bokföring

Det finns en rad olika verktyg och program för bokföring, både offline och online. Det är viktigt att hitta ett verktyg som passar dina behov och kunskaper. Ett populärt och användarvänligt verktyg för nybörjare är exempelvis programmet Xero. Det är en onlinebaserad bokföringslösning som är enkel att använda och ger dig översikt över din ekonomi.

Vad bör jag tänka på när jag väljer bokföringsverktyg?

 • Användarvänlighet: Välj ett verktyg som är enkelt att förstå och använda, oavsett om du är van vid bokföring eller inte.
 • Integration: Kontrollera om verktyget kan integreras med andra program och system som du använder, till exempel faktureringsprogram eller internetbank.
 • Support: Titta efter ett verktyg som erbjuder support och hjälp om du skulle stöta på problem eller ha frågor.
 • Kostnad: Jämför priser och funktioner för olika verktyg för att hitta den bästa lösningen för dina behov och budget.

3. Lär dig grunderna i bokföring

För att komma igång med bokföring behöver du förstå några grundläggande begrepp och principer. Här är några av de viktigaste:

Kontoplan

En kontoplan är en strukturerad lista över olika konton som används vid bokföring. Kontoplanen hjälper dig att organisera och kategorisera dina ekonomiska händelser.

Verifikation

En verifikation är ett bevis på en utförd ekonomisk händelse, till exempel ett kvitto eller en faktura. Varje händelse ska ha en verifikation för att kunna bokföras korrekt.

Dubbel bokföring

Dubbel bokföring är en grundläggande princip inom bokföring. Det innebär att varje transaktion ska bokföras på två konton, en debet och en kredit, för att balansera ekonomin.

Momsredovisning

Om du bedriver verksamhet och säljer varor eller tjänster kan du behöva redovisa moms. Momsredovisning handlar om att beräkna, rapportera och betala moms till Skatteverket.

Relevanta nyckelord:

 • Bokföring för nybörjare
 • Bokföring verktyg
 • Enkel guide till bokföring
 • Grundläggande bokföring
 • Vad är en kontoplan
 • Dubbel bokföring
 • Momsredovisning

Sammanfattning

Att lära sig bokföring är inte så svårt som det kan verka. Genom att välja rätt verktyg och förstå grunderna kan du komma igång med bokföring för nybörjare på ett enkelt sätt. Ha koll på din ekonomi och få bättre kontroll över dina ekonomiska transaktioner med hjälp av bokföring. Så sluta vara rädd för siffror och kom igång med bokföring idag!

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.