Avgångssamtal - Att säga hejdå på ett sätt som känns bra

Att säga hejdå på arbetsplatsen kan vara en både känslomässig och viktig händelse. Ett avgångssamtal kan vara en bra möjlighet att avsluta på ett sätt som känns bra för både dig och din arbetsgivare. I denna artikel kommer vi att gå igenom hur du kan genomföra ett avgångssamtal på bästa sätt, från förberedelse till avslutning.

Förberedelse inför avgångssamtalet

Innan du har ditt avgångssamtal är det viktigt att du förbereder dig ordentligt. Gör en lista över de ämnen du vill ta upp under samtalet och fundera på hur du kan uttrycka dig på ett tydligt och konstruktivt sätt. Tänk också på att vara ärlig men respektfull i dina formuleringar.

Några ämnen du kan ta upp under avgångssamtalet inkluderar:

  • Anledningen till ditt beslut att lämna
  • Dina erfarenheter och vad du har lärt dig under din tid på företaget
  • Eventuella förslag till förbättringar eller feedback på arbetsplatsen
  • Hur du kan underlätta övergången för din efterträdare
  • Eventuella lönebetalningar, semester eller andra praktiska detaljer

Själva avgångssamtalet

När det är dags för själva samtalet är det viktigt att du är tydlig och artig i dina formuleringar. Börja med att tacka för möjligheten att få arbeta på företaget och förklara sedan anledningen till ditt beslut att lämna. Var ärlig, men undvik att vara för detaljerad eller negativ om din anledning.

Under samtalet kan du även ta tillfället i akt att nämna vad du har lärt dig under din tid på företaget och lämna konstruktiv feedback om det finns några förbättringsområden. Kom också ihåg att diskutera hur du kan underlätta övergången för din efterträdare, t.ex. genom att göra en noggrann överlämning av arbetsuppgifter eller dokumentation.

Avsluta samtalet genom att tacka för möjligheten igen och uttrycka din uppskattning för den tid du har spenderat på företaget. Lämna dörren öppen för eventuella framtida samarbeten och ha en positiv inställning till att avsluta kapitlet på ett gott sätt.

Relevanta nyckelord

  • Avgångssamtal
  • Hejdå på arbetsplatsen
  • Förberedelse för avgångssamtal
  • Konstruktiv feedback
  • Överlämning av arbetsuppgifter

Sammanfattning

Ett avgångssamtal kan vara en möjlighet att säga hejdå på ett sätt som känns bra för både dig och din arbetsgivare. Genom att förbereda dig ordentligt och vara tydlig i dina formuleringar kan du avsluta ditt arbetsförhållande på ett positivt sätt. Ta tillfället i akt att lämna konstruktiv feedback och erbjuda hjälp med övergången för din efterträdare. Avsluta samtalet med tacksamhet och vara öppen för framtida samarbeten.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.