Så funkar avdrag för egenavgifter och särskild löneskatt

När det kommer till att vara egen företagare finns det vissa fördelar och nackdelar jämfört med att vara anställd. En av de nackdelar som många egenföretagare upplever är att man själv får stå för sina egna sociala avgifter, istället för att arbetsgivaren tar hand om detta. Men det finns också fördelar. Ett sådant är att man har möjlighet att dra av dessa kostnader som avdrag i sin deklaration!

Egenavgifter - en kort förklaring

Som egen företagare är det viktigt att du betalar dina egenavgifter. Egenavgifter består av socialavgifter som du som egen företagare betalar för att finansiera olika förmåner, såsom sjukpenning, föräldrapenning och pension. Egenavgifterna kan variera beroende på vilken typ av företag du driver och vilken inkomst du har.

Särskild löneskatt - vad är det?

Utöver egenavgifterna betalar egen företagare också en särskild löneskatt. Särskild löneskatt är en skatt som du betalar på din egen inkomst som egen företagare. Det är en skatt som ligger oundviklig för att finansiera vissa samhällsnyttiga program och förmåner.

Så fungerar avdrag för egenavgifter och särskild löneskatt

Nu när vi har förstått vad egenavgifter och särskild löneskatt är, är det dags att titta på hur man kan dra av dessa kostnader. För att dra av egenavgifter och särskild löneskatt i din deklaration krävs det att du har en god överblick över dina inkomster och utgifter under det aktuella året.

  1. Separata räkenskaper: För att enkelt kunna redovisa dina egenavgifter och särskild löneskatt, är det rekommenderat att du har separata räkenskaper för ditt företag och din privata ekonomi. Detta kommer att underlätta när det är dags att göra din deklaration.

  2. Dokumentera dina kostnader: Ett annat viktigt steg är att dokumentera dina kostnader för egenavgifter och särskild löneskatt. Se till att spara kvitton och andra relevanta dokument för att kunna visa upp dem om skatteverket skulle begära det.

  3. Fyll i din deklaration: När det är dags att göra din deklaration kan du fylla i avdragsposterna för egenavgifter och särskild löneskatt. Där behöver du ange de kostnader som du har haft under det aktuella året. Se till att vara noggrann och dubbelkolla så att du har fyllt i korrekt information.

  4. Begär eventuell återbetalning: Om du har betalat in för mycket i egenavgifter och särskild löneskatt kan du begära återbetalning. Detta görs genom att fylla i rätt blanketter och skicka in till skatteverket.

Relevanta nyckelord

  • Avdrag för egenavgifter
  • Avdrag för särskild löneskatt
  • Egenavgifter och deklaration
  • Särskild löneskatt och deklaration
  • Egen företagare och deklaration

Sammanfattning

Som egen företagare är det viktigt att ha koll på sina kostnader för egenavgifter och särskild löneskatt. Genom att dokumentera och fylla i rätt information i din deklaration kan du dra av dessa kostnader och eventuellt begära återbetalning om du har betalat för mycket. Se till att ha en god överblick över dina inkomster och utgifter, samt spara all relevant dokumentation för att underlätta din deklaration.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.