Allt du behöver veta om anställningsskyddet – LAS

Har du funderat på vad som egentligen ingår i anställningsskyddet enligt LAS, eller Lagen om anställningsskydd? I denna artikel kommer vi att utforska vad LAS innebär, hur det påverkar både arbetsgivare och anställda, och svara på några vanliga frågor om anställningstrygghet och uppsägningsskydd.

Vad är anställningsskydd enligt LAS?

Anställningsskyddet enligt LAS är en lag som skyddar anställda från godtyckliga uppsägningar och ger dem en viss trygghet på arbetsmarknaden. I Sverige är det vanligt att anställningar är tidsbegränsade, men LAS reglerar framförallt villkoren för anställningar på obestämd tid.

Enligt LAS måste arbetsgivaren ha saklig grund för att säga upp en anställd, till exempel arbetsbrist eller personliga skäl. Det finns även regler för att undvika så kallad godtycklig uppsägning, där anställda inte får sägas upp på andra, osakliga grunder.

Vad innebär anställningsskydd för arbetsgivare?

För arbetsgivare innebär anställningsskyddet att man måste följa vissa regler vid anställning och uppsägning av personal. Det kan vara komplicerat att navigera inom dessa regler och det är viktigt att vara medveten om konsekvenserna av att bryta mot LAS.

En viktig del av anställningsskyddet är att arbetsgivare måste motivera sina beslut och ha sakliga skäl för att säga upp en anställd. Detta innebär att man som arbetsgivare måste följa en viss process och dokumentera eventuella brister eller skäl till uppsägning.

Vad innebär anställningsskydd för anställda?

För anställda ger anställningsskyddet en grundtrygghet på arbetsmarknaden. Det innebär att man inte kan bli godtyckligt uppsagd utan att arbetsgivaren kan visa saklig grund. Om man som anställd blir uppsagd har man även rätt till uppsägningslön eller uppsägningstid enligt kollektivavtal eller lag.

Det är viktigt för anställda att känna till sina rättigheter enligt anställningsskyddet och att veta vad man kan göra om man anser sig bli utsatt för en osaklig uppsägning.

Relevanta nyckelord

  • Anställningsskydd LAS
  • Uppsägningsskydd
  • Trygghet på arbetsmarknaden
  • Saklig grund för uppsägning
  • LAS-regler
  • Godtycklig uppsägning

Sammanfattning

Anställningsskyddet enligt LAS ger både arbetsgivare och anställda vissa rättigheter och skyldigheter vid anställning och uppsägning. Det skapar en trygghet på arbetsmarknaden genom att reglera villkoren för anställningar på obestämd tid och skydda mot godtyckliga uppsägningar. Genom att vara medveten om LAS-reglerna och sina rättigheter kan både arbetsgivare och anställda undvika konflikter och säkerställa en rättvis och trygg arbetsmiljö.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.