Aktivt lyssnande: Övning för att förbättra din kommunikation

Kommunikation är nyckeln till framgång i alla relationer, både personliga och professionella. Men kommunikation handlar inte bara om att kunna uttrycka sina egna åsikter och tankar, det handlar också om att vara en aktiv lyssnare. Att vara en bra lyssnare kan öppna dörrar till ökad förståelse, bättre samarbete och stärkta relationer. En effektiv övning för att förbättra ditt aktiva lyssnande är att använda dig av "speglingsmetoden".

Vad är speglingsmetoden?

Speglingen är en teknik inom aktivt lyssnande där du upprepar eller summerar vad en annan person har sagt för att visa att du förstår och ge dem möjlighet att korrigera eller klargöra sina budskap. Genom att använda speglingsmetoden visar du för den andra personen att du genuint bryr dig om deras åsikter och att du verkligen är engagerad i samtalet.

Nedan följer en enkel 3-stegs-guide för att använda speglingsmetoden:

Steg 1: Fokusera på personens budskap

För att vara en aktiv lyssnare behöver du vara närvarande och fokuserad under samtalet. Stäng av eventuella distraktioner och ge personen din fulla uppmärksamhet. Lyssna inte bara på orden personen säger, utan försök också att förstå deras känslor, tonfall och kroppsspråk.

Steg 2: Upprepa eller summera budskapet

När personen är klar med sitt uttalande kan du börja använda speglingsmetoden. Upprepa eller summera det du har hört utan att lägga till egna åsikter eller tolkningar. Du kan säga något som "Jag hörde dig säga att..." eller "Så du menar att...".

Steg 3: Be om bekräftelse och klargörningar

Efter att ha upprepat eller sammanfattat personens budskap, bekräfta att du har förstått rätt genom att ställa en fråga som "Har jag förstått dig korrekt?" eller "Finns det något du vill klargöra?". Detta ger personen chansen att uttrycka sig tydligare eller korrigera eventuella missförstånd.

Genom att regelbundet öva på speglingsmetoden kommer du inte bara att förbättra din kommunikation och ditt förhållande med andra, utan du kommer också att visa respekt och empati för dina samtalspartners.

Relevanta nyckelord

  • Aktivt lyssnande
  • Kommunikation
  • Spegling
  • Övning
  • Förbättra kommunikation
  • Kommunikationsfärdigheter
  • Empati

Sammanfattning

Att vara en aktiv lyssnare är en viktig färdighet som kan förbättra din kommunikation och dina relationer. Genom att använda speglingsmetoden kan du visa att du är engagerad och intresserad av andra människor. Öva regelbundet på denna enkla övning för att bli en bättre lyssnare och bygga starkare relationer både på jobbet och i ditt personliga liv.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.